MEĐUNARODNI BOŽIĆNI SEMINAR POD VODSTVOM SENSEI JEAN FRENETTA (CANADA) 8.DAN
Utorak, 27 Prosinac 2011 23:14

Gost Hrvatskog nanbudo saveza, po prvi je put bio sensei Jean Frenette 8. Dan, bivši svjetski prvak u više borilačkih športova.

Sensei Frenette, počeo je svoju karijeru u sankukai-u, potom je vježbao nanbudo, zatim sankudo, a nakon toga krenuo je putem istraživanja tehnika iz spomenutih vještina te proveo godine u Japanu i na Okinawi, vježbajući pod paskom direktnih potomaka iskonskih okinawljanskih škola, te provodeći godine u zen hramu trenirajući zen i budo.Time je kompletirao nevjerojatno iskustvo i vještinu te danas važi za jednog od naboljih poznavatelja povijesti borilačkih škola koje su se s Okinawe širile u Japan.Učiti od takvog majstora bilo je pravo zadovoljstvo svih polaznika seminara u Zagrebu. Oduševljeni su bili doslovno svi – od najmlađih pa do onih najstarijih vježbača i športaša.

PNF metode stretchinga koje je prezentirao sensei Frenette, bile su nešto sasvim novo za naše športaše i trenere i nešto što će uvelike promijeniti način treninga naših športaša.

Nožne tehnike posebna su priča, jer brzina i tehnika kojom barata sensei Frenette prostim okom se teško mogu pratiti, a i fotografiranje baš nije lako ni pri najvećim brzinama fotoaparata.Razvoj randori tehnika za disciplinu borbi bila je također jedna od tema seminara, a posebno je oduševio posljednji trening na kome se radila tradicionalna okinawska Tensho kata disanja i izometričkih kontrakcija. Sensei Frenette posebno je pohvalio hrvatske trenere i športaše, naglasivši da nije očekivao susresti takvu kvalitetu tehnike ali i pristupa treningu.Uspostavljen je prijateljski i suradnički odnos, a sensei Frenette pristao je postati mentor tima međunarodnih instruktora INF-a, pa se očekuje daljnja suradnja na razvoju nanbudo tehnike kako u natjecateljskim disciplinama, tako i u približavanju nanbudo vještine svojim iskonskim korijenima.
Sensei Frenette bio je gost na Super Demo turniru koji se održao u subotu 17.prosinca 2011.Demonstrirao je original Seipai katu kojom su svi uzvanici i športaši bili oduševljeni.Bio je počašćen sa predajom diploma i medalja pobjedničkim timovima gdje je 1.mjesto zauzeo Hrvatski nacionalni karate tim sa razlikom samo od 0.1 bod u borbi protiv Hrvatskog nacionalnog nanbudo tima.Održalo se i finale PH u ju randori seniorskim kategorijama gdje je u lakoj kategoriji pobjedu odnio Vedran Sedlar protiv Ivana Zovka.U srednjoj kategoriji dominirao je Tomislav Vrgoč koji godinama traži svoju pobjedu za 1.mjesto i uspio je pobjediti Tina Požgajčića dok u teškoj kategoriji imamo višegodišnjeg prvaka hrvatske i ove godine svjetskog prvaka u apsolutnoj kategoriji Igora Vojvodića.