Hrvatska reprezentacija nastupila na Svjetskom kupu u Casablanci (Maroko) 5.-8. Svibnja
Subota, 14 Svibanj 2011 11:22

U dosadašnjoj povijesti hrvatskog nanbudo športa najbrojnija hrvatska reprezentacija, sudjelovala je na INF-ovom međunarodnom seminaru za trenere, natjecatelje i suce te natjecanju Svjetskog nanbudo kupa, koje je održano u najvećem marokanskom gradu Casablanci od 5.-8. Svibnja.

Avantura je počela i prije samog seminara i natjecanja, posjetom Marakeshu i to ni više ni manje nego najotkačenijem marokanskom trgu Jamaa El Fna, okruženom čuvenim tradicionalnim suokovima (marokanskim tržnicama) i naravno kafeu Argana, koji je dva dana prije našeg dolaska Al Qaida dignula u zrak eksplozivnom napravom i tom prigodom ubila 14-ero ljudi. Nikom nije bilo svejedno u tišini odati poštu poginulim žrtvama terorističkog napada, i stajati upravo na mjestu tog tragičnog i suludog događaja, dok nam je iza leđa zujao život i trgovina Marakesha, živopisni izlagači zmija, majmuna, guštera i ostalih kućnih ljubimaca s kojima se za nekoliko Dirhama (a neki kao Vedran Sedlar i za 10 Eura) svak može fotografirati. Ali ako ste životinju fotografirali tek za uspomenu, nasrtljivi će vas vlasnik napasti da mu platite, a ako ste slučajno dovoljno uporni da to ne učinite nazvat će vas ni manje ni više nego mafijom.
Nakon noćenja u Riadu (tipični mali marokanski hotel), sa 5 smo se džipova uputili prema Quarzazate-u i Zagori, gradovima na rubu Sahare. Uz vožnju kroz prekrasne krajolike, došli smo do pustinje i tamo se upustili u pravu avanturu – desetkilometarsko i gotovo trosatno jahanje na devama do logora za noćenje izdržali su samo najjači i najodlučniji. Više od pola naših jahača odustalo je na pola puta i zatražilo pomoć džipova. U logoru smo spavali u šatorima, a dizanje u 6 ujutro omogućilo nam je prekrasan izlazak sunca i njegovu igru sa sjenama po vrhovima pješčanih dina. Idealan foto session.
Nakon noći u logoru, vratili smo se džipovima nazad u Marakesh, te s prekrasnog željezničkog kolodvora krenuli put Casablance. Imali smo i jedan incident. Naime utovarujući svu prtljagu iz hotela u džipove povezli smo i dva kofera nekih švicarskih gostiju. U trenutku ukrcavanja u vlak, ti su koferi ostali na stanici, a kako su Marokanci nakon terorističkog napada i te kako pažljivi u vezi svakog sumnjivog paketića, policija je trčala za nama, legitimirali su naše reprezentativce koji su se zadnji nalazili uz kofere, i u vlaku ih ispitivali dobrih sat vremena. Zabuna je na koncu razjašnjena i mirno smo nastavili put Casablance, gdje smo stigli u srijedu navečer.
Četvrtak i petak, sudjelovali smo na brojnom seminaru na kojem se u dvorani jedva moglo kretati od količine vježbača.
U subotu i nedjelju, sudjelovali smo na Svjetskom kupu na kojem je sudjelovalo 200-tinjak natjecatelja iz desetak zemalja s tri kontinenta. Naše su A i B selekcije ukupno osvojile 8 zlatnih, 6 srebrnih i 8 brončanih medalja, a naš najuspješniji natjecatelj na ovom natjecanju bio je kadet Filip Batur Stipić s osvojene dvije zlatne medalje ( u katama i borbama).